Sakal kesiminizi berberinize bırakmadan önce yüz şekliniz hakkında bilmeniz gerekenler var.  Daha önce yüz şeklinize göre kullanabileceğiniz saç kesimlerinden bahsetmiştik. Bu yazıyı okuduktan sonra sakal modeliniz konusunda da daha net karar verebilirsiniz. Sakal kesiminize karar verirken ilk dikkat etmeniz gerekenler, kullandığınız saç modeli ve yüz şeklinizdir. Aslında aynada inceleyerek yüz şeklinizi hemen fark edebilirsiniz. Eğer kesin olarak emin olmak istiyorsanız, küçük bir mezura ile yüz ölçülerinizi alabilirsiniz. Yüz ölçüsü nasıl alınır? Böyle bir bilgi işinize gerçekten yarayacak mı? Denemeden bilemezsiniz! Yüz hatlarınızı ölçerken;

  • Alnınızı ölçmek için iki kaşınızın en yüksek noktaları arasındaki mesafeyi ölçmelisiniz.
  • Elmacık kemiklerinizi ölmek için gözlerinizin dış köşeleri arasındaki mesafeyi bulun.
  • Çene çizginiz için çenenizin en yüksek noktasından kulağınızın altına kadar olan mesafeyi ölçün ve ikiyle çarpın.
  • Yüz uzunluğunuzu hesaplamak için alnınızda saç çizgisinden itibaren çenenizin ucuna kadar ölçüm yapın.

Bu ölçümlerde en yüksek sayı size odaklanmanız gereken bölgeyi gösterecek ve yüz şeklini belirlerken size rehber olacak. Böylece yüz şeklinize göre en doğru sakal modelini de kullanabileceksiniz.

Çene açısı yuvarlak olmaktan çok keskinse ve tüm ölçümler hemen hemen birbirine yakınsa, kare yüz hatlarına sahipsiniz demektir. Özellikle bu yüz şekli oldukça maskülendir ve yine oval yüzler gibi birçok saç ve sakal modeliyle uyumlu olabilir. Kare yüz şekli için erkek sakal modellerinde öne çıkan kirli sakaldır çünkü kirli sakal bıraktığınızda keskin çene hattınızı yumuşatabilirsiniz.

Eğer yüz uzunluğu elmacık kemiklerinin genişliğinden, alın çene hattından daha uzunsa, yüz şekliniz ovaldir. Çene açısı keskin olmaktan çok yuvarlak gibidir. Bu yüz şekliyle deneysel olmaya daha açık sayılabilirsiniz. Simetrik ve orantılı ölçülere sahip bir yüz şekli olduğu için aslında birçok saç modelini taşıyabilirsiniz. Oval yüz şekli için erkek sakal modelleri arasında en popüler olan kesim ayrımı yok, sakalla veya sakalsız kullanmakta da özgürsünüz.

Yüz uzunluğu en uzun ölçümse, dikdörtgen bir yüze sahipsiniz demektir. Alın, elmacık kemikleri ve çene çizgisi boyut olarak benzerdir. Yüzünüzü olduğundan daha uzun göstermeyecek  saç ve sakal modellerini tercih etmelisiniz. Örneğin dikdörtgen yüz şekli için erkek sakal modellerinde kirli sakalı kullanabilirsiniz.

Elmacık kemikleri alından daha geniş ve çene hattı da elmacık kemiklerinden daha genişse, yüzünüz üçgen şeklindedir. O zaman kalp yüz şeklinin tam tersini düşünmelisiniz. Üçgen yüz şekli için erkek sakal modellerinde, en iyi görüneceğiniz alternatif hafif kirli sakaldır. Ama çene çizgisinin belirginliği düşünüldüğünde, en iyisi temiz traşlı olmaktır.

Alın, elmacık kemikleri ve çene hattından daha genişse ve çene de sivri uçluysa yüzünüz kalp şeklindedir. Kalp yüz şekli için erkek sakal modellerinde hafif sakal bırakmak en iyi görüntüye ulaşmanızı sağlar.

En uzun ölçümü yüz uzunluğunda yaptıysanız ve arından sırayla elmacık kemikleri, alın ve en kısa uzunluk çene çizgisiyse ve çene sivri uçluysa, yüz şekliniz elmas biçimindedir. Elmas yüz şekli için erkek sakal modellerinde sakallarınızı yanlara doğru uzatmalı ve yanları kısa saç modellerinden uzak durmalısınız.

Elmacık kemikleri ve yüz uzunluğu benzer bir ölçüye sahipse ve yine benzer bir ölçüye sahip olan alın ve çene hattından daha uzunsa o zaman yuvarlak bir yüze sahip olduğunuzu söyleyebiliriz. Yuvarlak yüz şekli için sakal modellerinde, sakalınızı uzatarak yüzünüze daha açılı bir görünüm verebilirsiniz.